piec do gotowania na parze

Edyta Jabłońska

Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz

Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz

Piekarnik nie tylko piecze, ale również grilluje i gotuje - na parze i za pomocą mikrofal. W dodatku zna na pamięć mnóstwo przepisów i nawet korzysta ze smartfona. Niejeden nowoczesny piekarnik zna się na kuchni lepiej niż jego właściciel!

Jaką mikrofalówkę wybrać?

Nowoczesne mikrofalówki nie tylko podgrzewają i rozmrażają potrawy, ale i pozwalają gotować potrawy na parze, przypiekać, a nawet piec ciasta lub mięso. Jaką zatem kuchenkę mikrofalową wybrać, żeby odpowiadała naszym faktycznym potrzebom?

Mikrofalówki: bogata karta dań

Początkowo służyły tylko do podgrzewania i rozmrażania gotowych dań. Dziś w kuchenkach mikrofalowych można także gotować, piec, rumienić, a nawet przyrządzać potrawy na parze. Są szybkie w działaniu i bardzo proste w obsłudze

Zobacz wideo

Co wybrać piekarnik zwykły czy parowy?

Co wybrać piekarnik zwykły czy parowy?

piekarnik parowy? Piekarnik parowy to właściwie tradycyjna kuchenka wzbogacona o funkcję pieczenia na parze. Właśnie pieczenia, nie gotowania na parze. W piekarnikach parowych wykorzystywana jest konwencjonalna metoda ogrzewania: wysoką temperaturę wytwarzają grzałki elektryczne lub palniki gazowe, ale

Pomocnicy w mądrym i smacznym gotowaniu

Pomocnicy w mądrym i smacznym gotowaniu

, ustawionych jedna na drugiej, dzięki czemu możemy jednocześnie przyrządzać kilka dań. Nowością są urządzenia zwane wolnowarami, które gotują w niskich temperaturach (do 100 st. C), niektóre z nich również przygotowują posiłki na parze. Taką funkcję znajdziemy też w wybranych w piekarnikach lub kuchenkach

Jak ułatwić sobie świąteczne gotowanie?

Jak ułatwić sobie świąteczne gotowanie?

wyborze robota kuchennego zadbaj o to, by miał jak najwięcej funkcji oraz wygodną osłonę przed chlapaniem. Ciekawe są również rozwiązania z okienkiem, pozwalającym na dorzucanie składników podczas pracy. Korzystaj z dobrodziejstw pary fot. materiały partnera Świąteczne przygotowania to również pieczenie

Warto mieć piekarnik parowy!

Warto mieć piekarnik parowy!

parowego. Na rynku są przecież urządzenia do gotowania na parze, które do złudzenia przypominają piekarnik, ale nie mają funkcji pieczenia. Są też piekarniki, które wykorzystują parę w obróbce termicznej, ale nie jest to gotowanie na parze we właściwym rozumieniu tego procesu - tak jak jest w prawdziwych

Robot kuchenny na miarę XXI wieku. Jaki wybrać?

Robot kuchenny na miarę XXI wieku. Jaki wybrać?

gniazdka elektrycznego, można je bez problemu zapakować do samochodu i wziąć na wakacje. CO POTRAFI? Gotuje na parze, smaży, piecze - w podstawowej wersji. Ale może dużo więcej: w bardziej zaawansowanych modelach zrobimy jogurt, powidła, zupę, galaretę, usmażymy frytki na głębokim oleju, przygotujemy

Kuchenne sprzęty do zadań specjalnych. I gotowanie staje się prostsze

Kuchenne sprzęty do zadań specjalnych. I gotowanie staje się prostsze

zawsze chrupiąca. Pomagają osiągnąć kulinarne mistrzostwo. Na przykład muffinki pieczone w przeznaczonym do tego urządzeniu są zwykle wilgotniejsze niż te z piekarnika, bo "dochodzą" pod przykryciem i para nie ucieka. Dzięki nim spróbujesz rarytasów. Trudno byłoby dziś

Piekarniki: gorący temat

Piekarniki: gorący temat

trzeba wymieniać co kilka lat (zależnie od tego, jak często używamy piekarnika), kosztują około 200 zł. Co to jest piekarnik parowy? To urządzenie jest piekarnikiem tylko z nazwy i służy wyłącznie do gotowania na parze. Jeśli chcemy mieć urządzenie i do pieczenia, i do gotowania na parze, musimy poszukać

Piekarniki

Piekarniki

też piec w obu komorach jednocześnie, w innych temperaturach i korzystając z innych programów, bez obaw o przenikanie się zapachów pieczonych potraw. Para buch! Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja pieczenia na parze. Dzięki specjalnym wytwornicom pary możliwe jest nie tylko pieczenie ale i gotowanie na

Inne niż wszystkie - nowoczesne urządzenia dla naszej wygody

Inne niż wszystkie - nowoczesne urządzenia dla naszej wygody

üppersbusch. Dzięki temu mamy możliwość dostosowania kształtu płyty do swoich indywidualnych potrzeb: wystarczy poskładać 5 gotowych elementów w dowolny wzór. W parze z wyrafinowanym wzornictwem idzie zaawansowana technologia: m.in. sterowanie dotykowe, 11-stopniowa regulacja mocy i zapisywanie

Rzymskie gotowanie

Rzymskie gotowanie

osób preferujących niskokaloryczną dietę oraz zmagających się wysokim cholesterolem. Ekologiczne gotowanie Naczynia Beztłuszczowe wykonywane są z naturalnych surowców i nie szkliwione. Wszystko po to, aby z wody wnikającej w gliniane pory, mogła powstać para. To również sprawia, że do ich

Terrina z łososia i pstrąga

Terrina z łososia i pstrąga

gotujemy na parze 25-30 minut. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin. Terrinę podajemy z cząstkami cytryny, koperkiem oraz kawałkami pstrąga.

Pasztet staropolski "z niczego"

Pasztet staropolski "z niczego"

, lub wyłożonej plastrami boczku. Gotujemy na parze albo pieczemy w piekarniku (180 st. C) - w obu przypadkach bez przykrycia. Pasztet powinien być gotów po 40 min.

Azjatyckie rożki (dla 6 osób)

Azjatyckie rożki (dla 6 osób)

rożki. W rondelku mieszamy ocet, sok z limonki, cukier, roztarty czosnek, wywar z ryby, posiekane papryczki i gotujemy ok.15 min, aż sos zgęstnieje. Gotowe rożki pieczemy krótko w piekarniku nastawionym na parowanie lub gotujemy ok. 15 min na parze. Podajemy z pikantnym sosem.

Odkrywamy garnki

Odkrywamy garnki

wody, zachowują naturalny kolor i witaminy, nie tracą składników mineralnych. Parowary i kombiwary to urządzenia elektryczne, szybkowar ustawia się na kuchence. * Parowar - gotowanie odbywa się w strumieniu pary, na kilku poziomach jednocześnie. * Szybkowar - wytwarzające się w garnku wysokie ciśnienie

Sprzęt AGD: nowości Electroluksa

Sprzęt AGD: nowości Electroluksa

CombiSteam Deluxe wykorzystano połączenie pary z gorącym powietrzem. Najnowszy model piekarnika ma pojemność 74 litry i 9 poziomów pieczenia, co umożliwia przyrządzanie kilku potraw w tym samym czasie. W przedniej części obudowy znajduje się gniazdo termosondy, z której profesjonaliści korzystają bardzo

Rodzaje kuchenek elektrycznych

Rodzaje kuchenek elektrycznych

- do dopiekania spodów ciast ustawionych na ruszcie.Grzejnik górny - do zarumieniania górnych powierzchni ciast.Grzejnik górny i dolny - do pieczenia dużych porcji mięsa w brytfannie lub chleba.Pieczenie na parze - bardzo zdrowy, zalecany przez dietetyków sposób przygotowywania różnych potraw z

Pasztet z kaczek z korzennymi pomarańczami (dla 8 osób)

Pasztet z kaczek z korzennymi pomarańczami (dla 8 osób)

stracić połowę objętości i uzyskać konsystencję syropu. Wtedy dodajemy pokrojone pomarańcze i zostawiamy na ogniu, aż syrop zacznie lekko wrzeć. Wyłączamy gaz, pomarańcze studzimy i przykrywamy rondelek papierem do pieczenia. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Nazajutrz syrop ponownie podgrzewamy i przy

Pasztet z kaczek z korzennymi pomarańczami

Pasztet z kaczek z korzennymi pomarańczami

stracić połowę objętości i uzyskać konsystencję syropu. Wtedy dodajemy pokrojone pomarańcze i zostawiamy na ogniu, aż syrop zacznie lekko wrzeć. Wyłączamy gaz, pomarańcze studzimy i przykrywamy rondelek papierem do pieczenia. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Nazajutrz syrop ponownie podgrzewamy i przy

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

Restauracje, bary i lokale Brooklynu. Wielki przewodnik

założycieli: Francine Stephens i Andrew Feinberg. Ta para przetarła szlaki restauracjom opartym na regionalnych produktach. Wprowadziła do kuchni ideę slow food wtedy, gdy niewielu nowojorskich restauratorów traktowało ją poważnie. Klienci wracają tu po cieniutką pizzę pieczoną w piecu opalanym węglem

Kuchenki - z czego wybierać

, piec, dusić, grillować, a nawet piec na parze. Można w nich przygotowywać potrawy na jednym lub kilku poziomach. Rozgrzewają przygotowywane potrawy za pomocą mikrofal, które pochłania przygotowywana potrawa. Najprostsze modele emitują fale z jednego źródła, najlepsze - z trzech i lepiej je wykorzystują

Zaglądamy do drewnianej willi w stylu świdermajer

Snitkówka. Na porośniętej sosnowym lasem działce postanowił wybudować obszerny dom, w którym wraz z rodziną mógłby spędzać wakacje. Willa Snitkówka szczęśliwie przetrwała dwie wojny światowe i dziś, tak samo jak sto lat temu, zachwyca urodą. Wciąż należy do tej samej rodziny, żyje tu już jej szóste

Galareta z grzańca

. pieczonym schabem lub indykiem. Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami, anyżem i cukrem przez parę minut, aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Wino odstawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonego płynu wsypujemy żelatynę i ponownie go podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści, pamiętając, by

Roboty kuchenne: idealny partner - pracowity, ładny i zaradny

na pierogi. Thermomix może : ugotować, na parze lub tradycyjnie nawet na trzech poziomach jednocześnie, kontrolować i odmierzać czas przygotowania potrawy tak, by nie kipiała i nie przypalała się, podgrzać potrawę w bezpiecznej temperaturze, zważyć produkt i doważyć odpowiednią porcję, wyrobić

Piernik marchewkowy gotowany na parze - przepis bloggera

mieszamy. Potem po kolei dodajemy - nadal miksując - mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. Kiedy uzyskamy jednolitą masę przelewamy do koszyka/pojemnika, czy foremki aluminiowej uprzednio wyłożonej papierem do gotowania na parze/pieczenia. Ciasto gotujemy godzinkę

Perliczka gotowana na parze

, posól i gotuj na parze przez ok. 12-15 minut. Przygotuj powidła: na patelni skarmelizuj cukier, dodaj pokrojoną w kostkę dynię, wydrylowane śliwki i smaż, podlewając sokiem śliwkowym, aż się rozgotują. Następnie dopraw octem balsamicznym. Przygotuj racuszki: ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie

Ryba gotowana na parze

opakowaniu. Cebulkę zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną natkę, sok z cytryny i musztardę, wymieszać. Rozsmarować tę pastę na filetach, luźno je zrolować i ułożyć w górnej części naczynia do gotowania na parze (w dolnej części tego naczynia wcześniej zagotować

Gotowane na parze dieteyczne brownie z malinami - przepis bloggera

wolnych obrotach. Kiedy mamy już jednolitą masę dorzucamy maliny, które delikatnie łyżką należy wmieszać w ciasto. Ja gotowałam brownie 1godz.w koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia. Wcześniej włączyłam parowar i poczekałam aż wypełni się parą. Po ugotowaniu wyjęłam ciasto od razu i poczekałam do

Halibut gotowany na parze z imbirem

słonecznikowego Ustawiamy garnek do gotowania na parze na ogniu z odrobiną wody i zagotowujemy. Połowę imbiru miażdżymy szerokim nożem i układamy na talerzyku, który ustawiamy w garnku (na części z dziurkami). Dodajemy czosnek i dymkę. Nacinamy na krzyż skórę halibuta, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy filety

Najnowsze