2 litry wywaru z warzyw , może być z kostki, 1 kg cebuli, 1 duży por, 2 ząbki czosnku, żółty ser tarty, bułka pszenna, przyprawy, sól, pieprz Na patelni przesmażyć na oliwie pokrojone w talarki: cebulę i białą część pora oraz czosnek. Tak przesmażone warzywa połączyć z bulionem i gotować kwadrans
składniki wraz z ziarnami blendujemy na gładką masę. Dosypujemy natkę pietruszki. Z powstałej pasty formujemy kuleczki i podsmażamy z dwóch stron na rumiano na patelni teflonowej lub ceramicznej bez tłuszczu. Można je też upiec w piekarniku na rumiano w 170°C.
Masę z soczewicy i ziaren z przyprawami możemy
do dużej miski. Na patelni podgrzej oliwę, krótko podsmaż czosnek.
Do miski z rybą dodaj czosnek, sok z cytryny, paprykę, jajko i ser. Wszystko utrzyj robotem kuchennym, dodaj koperek, dopraw do smaku i starannie wymieszaj.
Masę przełóż do formy ceramicznej, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st
makaron canelloni - 1 paczka,1 mrożony szpinak, 50 dag twarogu półtłustego, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oliwa, mleko, mąka pszenna,żółty ser, 1 puszka pomidorów pelati, śmietana,tymianek suszony,1 kostka rosołowa. W ceramicznej formie do tarty ułożyć canelloni nadziewane masą
lodówki na godzinę. Następnie usmaż na słoto z obu stron. Pod koniec smażenia wlej na patelnie pozostałą marynatę. Jeśli masz patelnię ceramiczną tofu zarumieni się idealnie, bez użycia oleju.
Sałatka: Całą zieleninę umyj i osusz. Potargaj w dłoniach i przełóż do miski. Skrop wszystko oliwą z oliwek i