Składniki dla 1 osoby
Sos:,
1 żółtko,
1/3 szklanki śmietanki 30%,
odrobina soku z cytryny,
po 1/2 łyżeczki kawioru czerwonego i czarnego,
sól i cukier do smaku,
Risotto:,
1 łyżka oliwy,
5 łyżek czarnego ryżu (typu venere można też użyć arborio),
1/3 małej cebul,
ok
600 g polędwicy wołowej,
1 łyżka oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia pomace,
sól,
grubo mielony czarny pieprz,
1/2 szt bagietki,
1 szklanka oliwek czarnych bez pestek,
3-4 szt. filetów anchois,
1 bardzo mały ząbek czosnku,
1 duża gałązka świeżej bazylii,
1 i 1/2 łyżki kaparów,
2-3 łyżki
700 g ziemniaków,2 cebule białe,1 jajko,do smaku sól ziołowa ,5 łyżek mąki,do smaku pieprz czarny mielony ,do dekoracji łosoś wedzony plastry,do dekoracji śmietana 18 proc,olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy dodać jajko oraz mąkę,doprawić solą i
sznycle wieprzowe, papryka czerwona, ser feta, oliwki czarne lub zielone, czerwony pieprz, kostka rosolowa, smietana, sol, pieprz Sznycle delikatnie rozbic, posmarowac serem feta, ulozyc na nich pokrojona w paski papryke(kolor dowolny,preferowana czderwona) i pokrojone w plastry oliwki-ja wole
czarnym i ziołowym oraz majerankiem. Zalać kaszę gryczaną bulionem lub rosołem , zagotować i odstawić pod przykryciem niech wciągnie bulion. Boczek i cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor. grzyby namoczyć w wodzie i zagotować. Kaszę mieszamy z podsmażonym boczkiem i cebulą