patera ażurowa biała

Karolina Mucha

Jak udekorować stół na Wielkanoc?

Jak udekorować stół na Wielkanoc?

Podczas Wielkanocy cała rodzina spotyka się przy świątecznym stole, dlatego warto zadbać o odpowiednią oprawę dla rodzinnego świętowania. Jak udekorować stół na Wielkanoc, by wyglądał pięknie i wiosennie, a jedzenie na nim prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie? Podpowiadamy!

10 drobiazgów na przyjęcie w ogrodzie

Najwyższy czas rozpocząć sezon imprez pod chmurką! Zielony ogród to idealna sceneria dla letniego przyjęcia, barwnego kinder balu czy kolacji na cztery ręce. Wystarczy zadbać o kilka drobiazgów, które pomogą wyczarować odpowiednią atmosferę i sprawią, że ten wieczór zapamiętacie jako wyjątkowy. Sprawdź, co może Ci się przydać!

Biała beza z wiśniami

całkowicie wystygły. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem

Biały tort z kremem cytrynowym

(z 3-4 cytryn), 12 łyżek cukru, 100 g schłodzonego masła, Syrop do nasączenia: 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka alkoholu (wódki lub spirytusu), 1 łyżka soku z cytryny, Dekoracja: 200 ml śmietany 30-proc., 2 tabliczki białej czekolady (200 g), 200 g wiórków kokosowych Jajka

Mini miodownik piętrowy

serka mascarpone,sok z połowy cytryny,2 łyżki miodu akacjowego,śmietan fix lub łyżka mleka w proszku,Na masę makową:,80 g białego maku,75 g herbatników,1/4 szklanki cukru waniliowego,30 g orzechów włoskich,50 g migdałów,330 ml mleka 0.5%,łyżka ekstraktu waniliowego,2 łyżki miodu akacjowego,Na masę

Tort czekoladowy z truflami

15 dag mąki, 2 dag cukru pudru, 5 łyżek miękkiego masła, 5 żółtek, szczypta soli, 25 dag gorzkiej czekolady, 30 dag pralinek szwajcarskich (np. Fioretto Winter lub Trufli Lindta), 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 380 ml śmietany kremówki, 2 białka, wiórki z białej czekolady do dekoracji Zagnieć

Sernik wiedeński

1 kg dobrze odciśniętego nie kwaśnego tłustego białego sera, 2 niepełne szklanki cukru, 8 jajek, 1 kostka masła, 1 torebka budyniu waniliowego, 1 laska wanilii (posiekana), 1 cytryna, 1 torebka (10 dag) rodzynek, 3 dag płatków migdałowych, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej Opłucz rodzynki, odsącz

Najnowsze