2 szklanki białego sezamu, 1/2 szklanki miodu,
kilka kropel olejku waniliowego, 1/4 szklanki pistacji Sezam prażymy na patelni i studzimy. Mielemy na pył w blenderze, dodajemy miód i olejek waniliowy, mieszamy. Dodajemy zblanszowane pistacje, mieszamy
i przekładamy do foremki wyłożonej folią
przeciśnięty przez praskę i troch papryki, tworzymy jednolitą masę i zamrażamy w folii aluminiowej)
Schab rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem, posmarować masłem, odstawić do lodówki na godzinę.
Następnie rozgrzać masło z odrobiną oliwy z oliwek na patelni. Schab panierujemy w mące i jajku i smażymy
, oprószamy solą i pieprzem i nakrywamy kolejnymi plastrami pomarańczy. Na okrycie filetu powinniśmy zużyć ok. trzech i pół pomarańczy, z reszty wyciskamy świeży sok, którym zalewamy cały filet. Dodajemy czerwone wino, cała patelnię zakrywamy folią aluminiową i tak dusimy, cały czas kontrolując, na wolnym
tradycyjnym grillu to wcześniej zawijamy je w folię aluminiową. Śliwki kroimy w kosteczkę. Skrapiamy je sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią śliwki i smażymy ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy miód i smażymy jeszcze kilka
gotujemy chwilkę, żeby nabrały koloru od sosu na patelni. Zalewamy rosołem, przykrywamy patelnię (jeśli nie mamy odpowiedniej przykrywki, kawałkiem folii aluminiowej) i dusimy, aż mięso będzie miękkie, ok. 40 min. Przekładamy mięso i cebulki do podgrzanego naczynia, w którym będziemy je podawać. Zwiększamy