. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Pomidory pokroić na duże kawałki. Makaron, rukolę, słonecznik, pomidory wymieszać w naczyniu z oliwą, musztardą i przyprawami. Rozłożyć na talerze, na środku porcji położyć jajko pokrojone w ćwiartki. Skropić cytryną
kilka kromek czerstwego chleba100ml (2/5szkl.) mleka1 jajo3-4 łyżeczki cukrucynamondodatkowo:-1łyżka masła, jako tłuszcz na patelnię-cukier brązowy (ew. zwykły- biały) Mleko, rozbełcone jajo, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. W masie moczymy kromkę chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Namoczoną
mieszamy aby powstała jednolita masa). Do tak przygotowanej marynaty wkładamy (zanurzamy) kawałki piersi i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
Po tym czasie, smażymy piersi na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przy wykładaniu kawałków na patelnię polewamy mocno marynatą, wtedy kotleciki uzyskają efekt
obrypaną blachę, wtedy możemy nie kłaść folii, tylko smarować od razu blachę.
Wyrośnięte ciasto(15 minut) wykładamy na blachę tworząc przy brzegach grubsze krawędzie (żeby ładnie wyglądała :). Nakłuwamy ciasto widelcem.
Sos do pizzy
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka
3 cykorie, 3 średnie marchewki, łyżka oliwy, 1/4 łyżeczki octu, najlepiej balsamicznego, ewentulanie owocowego Cykorie obrać z pierwszych, przywiędłych liści, odciąć nasady i wydrążyć biały, twardy środek. Wypłukać. Pokroić wzdłuż, jak jabłko, w ósemki. Rozgrzać pół łyżki oliwy, potrząsając