patelnia do omletu

Przepis: Archiwum Zdjęcie: Studio Duklas+ Źródło: "Kuchnia" - magazyn dla smakoszy

Omlet ziemniaczany

Omlet ziemniaczany

Ciasto: 500 g startych ziemniaków, 1 drobno posiekany por, 1 łyżka mleka, sól morska i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju z pestek winogron; nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki, olej, sól, pieprz

Zobacz wideo

Omlety

olej, mleko, 6 jajek, 5 łyżek mąki. wymieszać jajka i mąkę, dolać tyle mleka, aby ciasto się lało, ale też nie było za rzadkie. Na patelnie nalać olej, tak, aby zakrywał dno patelni (UWAGA!!! nie można przesadzić) i wlać porcję ciasta (zależy od wielkości patelni), kiedy się zetnie obrócić na drugą

Omlet

jajka na omlet, żeby trochę się ogrzały, bo mocno schłodzone źle się ubijają. Pokrój wędzonkę w paski, przełóż na talerzyk. Obierz cebule i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni do farszu rozgrzej olej (nie za mocno), wrzuć cebulę, posól i podsmaż na średnim ogniu na złoto, często mieszając. Pod koniec

Omlet

2 jajka,2 łyżki mąki,pomidor,wędlina,ser Jajka i mąkę mieszamy, następnie wlewamy wszystko na patelnie. Pieczemy z jednej strony. Gdy placek będzie podpieczony i z wierzchu wrzucamy pokrojone w plastry pomidory, ser i wędlinę. Jeżeli ktoś woli można dodać cebulę, to co w lodówce =P . Składamy omlet

Omlet tamago

cienką warstwę ciasta. Gdy się usmaży, zroluj je i odsuń na brzeg patelni. Wlej kolejną warstwę ciasta, gdy się zetnie, zroluj wokół pierwszej. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasto. Omlet zdejmij z patelni, zawiń w matę bambusową, nadając kształt prostopadłościanu. jajko;cukier;bulion;sos sojowy

Omlet huzarski

kosteczkę ziemniaki razem z pokrojoną w talarki cebulą. Solimy, podnosimy na moment patelnię, skrapiamy jej zawartość wodą, posypujemy papryką i pieprzem, stawiamy patelnię ponownie na ogniu i wylewamy na ziemniaki z cebulą masę z roztrzepanych jajek z dodatkiem tłuszczu. Omlet smażymy z dwóch stron. jajko

Najnowsze