1/2 kiszonej kapusty,
2 cebule ,
2 papryki ,
1 pomidor ,
3 kiełbaski (rodzaj dowolny),
1 łyżeczka soli ,
1 lyżeczka pieprzu Pokrojoną w kosteczkę cebulę smażymy na patelni na małym ogniu. Po 2 - 3 minutach wrzucamy pokrojoną kiełbaskę, paprykę i pomidory. Jak już wszystko
gotowania.
Po umyciu wykrawamy z liści łodygi i kroimy na kawałki. Liście również kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i 2 ząbki czosnku, można również dodać zioła, typu cząber ogrodowy, ale raczej trudno go dostać, wiec proponuje, świeże oregano w to miejsce, a jak
spokojnie rozmrozi na patelni, można pod koniec doprawić. W osobnym naczyniu połączyć ser twarogowy (najlepiej tłusty) z jajkiem. W zależności jaka będzie konsystencja, można dolać jeszcze trochę mleka albo dodać jajko i doprawić.
Rozkładamy ciasto francuskie na formie i robimy ?przekładaniec?. Ja robię
rozmrożonego ciasta francuskiego wyciąć krążki takiej wielkości, by można było wyścielić nimi dno i boki foremek (najlepiej troszkę większych, jak do muffinek). Miseczki ciasta napełnić (po brzegi) farszem, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż ładnie się zrumienią. ciasto francuskie;ser;boczek;por
. Wszystko dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wlewamy jajka z ziemniakami i cebulą. Smażymy, aż omlet ładnie się zrumieni od spodu. Sprawdzamy dokładnie, czy tortilla nigdzie nie przywarła do patelni - będziemy ją teraz odwracać, żeby smażyć z drugiej strony, i jeśli jest gdzieś