pasztet z wątroby cielęcej

Zobacz wideo

Pasztet cielęcy

1.2 kg cielęciny, 30 dag grasicy cielęcej, 5 dag łuskanych orzechów pistacjowych, 1 cebula (10 dag), 2 jajka, 1 łyżka masła, 350 ml bulionu cielęcego z kostki, 1 łyżka białego wina, 2 łyżeczki żelatyny, 2-3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu Mięso umyj, osusz, pokrój w bardzo cienkie paski, przypraw

Pasztet cielęcy

1 kg łopatki cielęcej bez kości, 25 dag wątróbki cielęcej, 15 dag słoniny, kajzerka, 3 jaja, ćwierć szklanki śmietanki 30-proc., łyżka smalcu, sól, pieprz, Marynata:, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, biała część pora, cebula, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, Do

Pasztet wieprzowy

25 dag wątroby wieprzowej, 1 kotlet wieprzowy, 4 anchois, 1 cebula, 150 ml mleka, 3 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Pokrój cebulę, mięso i wątrobę. Zmiksuj z anchois lub przepuść dwa razy przez maszynkę do mięsa. Rozgrzej piekarnik

Pasztet norweski

50 dag wieprzowiny bez kości, 25 dag wątroby wieprzowej, 2 filety anchois, cebula, 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, 2 jajka, po pół łyżeczki tymianku i mielonego ziela angielskiego, sól, pieprz Pokroić cebulę, mięso i wątrobę. Razem z anchois przepuścić przez maszynkę do mięsa 2 razy. Do masy

Pasztet śląski

sosie. Po ostudzeniu mięso, wątrobę i bułki zemleć dwa razy w maszynce. Dodać żółtka, tymianek, estragon, pieprz i sól oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać. Formę do pasztetów wysmarować margaryną, posypać tartą

Najnowsze