parawany japońskie sklep

Numer 07/2009

Numer 07/2009

Sypialnie jak ze snu * Pomysły na nowoczesną zabudowę w kuchni * Łazienki w trzech odsłonach

Motywy roślinne w Twoim domu!

Wzornictwo zamiast kwietników.

Zobacz wideo

Ryba po japońsku - Sashimi

. Sprawdzając ten przepis, dodałam trochę naszego chrzanu - inaczej, ale też dobrze. Sos podajemy w miseczce, w której biesiadnicy maczają kawałki ryby i zajadają. Jeśli zobaczymy gdzieś słoiczki z marynowanym imbirem w plasterkach (widziałam w jednym sklepie!), to warto kupić i podawać z sashimi. ryba;łosoś

Lody z zielonej herbaty macha

lody śmietankowe (ze sklepu), zielona japońska herbata macha (zmielona na proszek) Lody wyjmij z zamrażalnika i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby trochę zmiękły. Dodaj zmieloną zieloną herbatę i szybko zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulki łyżką do lodów. Udekoruj

Plastry łososia w stylu sashimi

40 dag surowego fileta z łososia norweskiego, 100 ml sosu sojowego (Kikkoman), 1/2 łyżeczki japońskiego chrzanu wasabi, Świeży filet z łososia pokrój na cieniutkie plasterki, ułóż na talerzykach. Przygotuj sos: zmiksuj chrzan wasabi z marynowanym imbirem, sosem sojowym, oliwą oraz miodem. Skrop

Łosoś w pomarańczowej glazurze

. 15 min. W czasie gdy ryba się piecze, przygotuj glazurę: marynatę przelej na patelnię i zredukuj do konsystencji gęstego sosu. Trzy minuty przed końcem pieczenia posmaruj glazurą rybę. Rada: japoński sos Teriyaki znajdziesz na półkach większości sklepów w dziale kuchni orientalnej lub kuchni świata

Makaron po tajsku

50 dag białych szparagów, 20 dag makaronu ryżowego, sól, 40 dag filetów ze świeżego łososia, 3 łyżki stołowe ziarenek czarnego pieprzu, 4-5 łyżek stołowych sosu sojowego, 50 ml mleka kokosowego, 50 ml Mirin (japońskie wino), sok i skórka z limonki, 4 łyżki oleju. Szparagi obieramy, kroimy w kawałki

Najnowsze