400 g świeżego filetu z łososia bez skóry,papryczka chili habanero,cebula dymka,2 limonki,łyżeczka delikatnej oliwy z oliwek,łyżeczka sosu Worcester,2 łyżki dobrego sosu sojowego,szparagi konserwowe (6 sztuk na porcję),sól i świeżo mielony pieprz Tatar przyrządzamy błyskawicznie, choć kluczowy
5 małych papryczek chili, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mały pomidor, ketchup, sól, pieprz Chili, cebule, ugnieciony czosnek i pomidora gotować w wodzie ok. 20 min. Odcedzić i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ketchup, sól i pieprz. Ponownie wymieszać i ostudzić. (Gorące jest bardziej
500 g krewetek tygrysich bez pancerza z ogonkami,
1 mała papryczka chilli,
6 łyżeczek oliwy z oliwek,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
szczypta papryki w proszku,
sól Krewetki umyj (ewentualnie rozmroź, jeśli są mrożone). Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj
300 g bułki tartej,
2 papryczki chili drobno posiekane i lekko wysuszone w piekarniku Bułkę paryską pokroić na kromki i podpiekać w piekarniku przez 30-40 min w temp. 150 st. C. Ostudzić. Zmiksować. Do torebki foliowej lub papierowej wsypać bułkę i dodać ulubiony składnik. Pasuje - do ryby. bułka
400 g makaronu bezglutenowego gryczanego, świderki,1/2 kg obranej dyni (np. pół niewielkiej dyni hokkaido),6 łyżek (90 ml) oliwy,1 papryczka chili,2 ząbki czosnku,10 całych świeżych listków szałwii,sól Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ząbki czosnku pokrój w plasterki. Z papryczki chili