początku przez chwilę na małych obrotach. Potem wrzucić duże obroty, ale nie na długo, aby się nie zwarzyła. Tuż przed ubijaniem dobrze włożyć śmietanę na 5 min do zamrażalnika.
Rada Marty Gessler: W domu to ciastko nazywam 'zrób to sam'. Na środku stołu stawiam blaszkę z upieczonymi prostokątami ciasta
10 małych papryczek chili,15 dkg soli gruboziarnistej Małe papryczki chili umyć, osuszyć, drobno pokroić (można to zrobić w rękawiczkach). Wszystko wsypać do małego miksera (siekającego) i wszystko razem zmiksować. Wyłożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i postawić w ciepłym miejscu do
Ciasto:
0.5 kg mąki,
1 białko,
sól,
woda,
Farsz:,
0.5 kg ugotowanych ziemniaków,
1 żółtko,
1 mała cebula,
sól,
pieprz Zrobić farsz: zemleć ziemniaki, zetrzeć cebulę na tarce z małymi oczkami, dodać żółtko, sól, pieprz. Z mąki, białka, soli i wody wyrobić ciasto na pierogi. Pierogi
5 dag masła, 5 dag mąki, pół litra mleka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól W rondelku zrobić jasną zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić, wlewając powoli zimne mleko, cały czas energicznie mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (15-10 min). Doprawić do smaku gałką, pieprzem i solą.
mąka żytnia 1kg.,1 litr zakwasu, rozczyn , 3 dkg drożdży, sól
Rozczyn należy mieć zrobiony wcześniej na 3 dni.
Rozczyn zalewamy małą ilością zakwasu. Dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę żytnią mieszamy z rozczynem, solimy, dolewamy resztę zakwasu, wyrabiamy dość długo. Zostawiamy