1 opakowanie roszponki (125g), 1 cebula, 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju, ok.80 g tłustego białego sera , 10-15 dag szynki, ząbek czosnku , przyprawy Roszponkę płuczemy, cebule kroimy w wiórki, pomidory oraz szynkę w nieduże paseczki. Wszystko razem mieszamy w misce, dodając olej z
3 sznycle cielęce,9 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto),24 spore listki szałwii,łyżka oleju,80 ml wytrawnego białego wina Sznycle rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry do siebie pasowały. Na cielęcinie układamy plastry prosciutto i listki szałwii
80 dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki, 2 ząbki czosnku obrane i przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki octu ryżowego lub wytrawnego sherry, 2 łyżki sosu hoisin, 2 łyżki keczupu, 1.5 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka płynnego miodu, 2 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 łyżeczki przyprawy Pięć Smaków, kilka
100 g pora,
100 g sera koziego,
1 żółtko,
80 g śmietany 30 %,
sól,
pieprz ,
kilka gałązek świeżego tymianku,
kilka pomidorków cherry,
ciasto francuskie, Por oczyszczamy, drobno kroimy w półtalarki, blanszujemy oraz wyduszamy z wody. Ser kozi rozdrabniamy i łączymy z porem. Śmietanę mieszamy z
3 cielęce sznycle (ok. 150 g każdy), 9 plastrów szynki parmeńskiej (prosciutto), 24 spore listki szałwii, 1 łyżka oleju, 80 ml wytrawnego białego wina Sznycle delikatnie rozbijamy, tniemy na paski szerokości 3 cm, podobnie szynkę, tak by plastry pasowały do siebie. Na cielęcinie układamy plastry