do mięsa. Potrawę posolić i popieprzyć, dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu (płytka) około 1 godziny. W razie potrzeby podlać trochę wodą. Podawać z ryżem i piklami. Dobre, lekkie danie po przejedzeniu na drugi dzień Świąt. cielęcina;czosnek;bułka;przecier pomidorowy;
2 średnie piersi z kurczaka,2 pomidory,1 ogórek,(świeży),ketchup pikantny,mała kapusta pekińska,duża śmietana 18% (gęsta),przyprawa gyros,przyprawa tzatzyki,1/3 szkl.oleju olej mieszamy z przyprawą gyros i smazymy na tym piersi z kurczaka. usmażone piersi wykładamy na duży płytki talerz, kawałki
1 orzech kokosowy,10 dkg brązowego cukru Do otwarcia kokosa zabrałam się tak, najpierw zrobiłam dziurki przez małe wgłębienia w skorupce, sok wylałam do kubeczka. Soku było kilka łyżek, został szybko wypity przez rodzinę. Zabrałam kokos na pole ( ale sądzę że można go spróbować rozbić młotkiem
350g gorzkiej czekolady (najlepiej, żeby miała 50-60% kakao)- połamanej w kawałki
250g masła - pokrojone w kostki,
3 jaja,
250g cukru trzcinowego MUSCOVADO,
85g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Brytfankę (płytka, kwadratowa) wysmaruj masłem i wyłóż papierem
15 dag migdałów, 1.5 l mleka pełnotłustego, 1 żółtko, 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek, dokładnie wysuszyć, zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Gotować 15 min na małym ogniu, na płytce. Do wazy włożyć ryż i wlać gorące mleko migdałowe. Przed podaniem