na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia
schabowe. Gotować 15 min na małym ogniu, zdjąć z ognia, szczelnie przykryć, niech mięso powoli wystygnie w wywarze. Tymczasem cebule obrać, poprzekrawać wzdłuż na połówki, w część połówek wbić po jednym goździku. Wystudzony schab osuszyć, obficie oprószyć pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na oleju
150 g sera koziego,
10-12 pieczarek,
kilka gałązek tymianku (tylko listki),
375 g ciasta francuskiego (jedno opakowanie),
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i włożyć do niego blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, aby się nagrzała. Pokroić ser kozi na
bulion (ponoć przy risotto znacznie lepiej sprawdza się dodawanie ciepłego niż zimnego bulionu). Sięgamy po płytki garnek o szerokim dnie, roztapiamy w nim masło. Wrzucamy na nie cebulę i pietruszkę, czekamy aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek. Po chwili do towarzystwa dołączamy ryż. Mieszamy - ryż
tortownicę) i posyp ją bułką tartą. Resztę masła posiekaj, włóż do rondelka i postaw na malutkim ogniu (najlepiej, by pod rondelkiem była płytka ochronna). Gdy masło się stopi, odstaw je na bok, niech przestygnie. Najpierw starannie wyszoruj i polej wrzątkiem cytrynę. Potem dokładnie umyj i osusz jajka, a