na 1 tażin:
kilogramowy kawałek dyni pokrojonej w ok. 1 cm kostkę, pół zielonej papryki pokrojonej w cienkie paski, 5 cm kawałek białej części pora w plasterkach, małą czerwona cebula w plasterkach, dwa ząbki czosnku drobno posiekane, posiekana dymka, łyżka miodu, sok z połowy limonki lub cytryny
, obłożyć cebulą, polać niewielką ilością tłuszczu. Serwować z piure ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty i jabłka. schab;cebula;majeranek;tymianek;estragon;bazylia;pieprz;goździki;olej;
90 dag ładnej polędwiczki cielęcej w kawałku lub w plastrach (ma ich być 6),45 dag borowików (świeżych lub mrożonych),2 czerwone cebule,ząbek czosnku,3 dojrzałe mięsiste pomidory,25 dag zdrowych listków szpinaku,3 łyżki oliwy,sklarowane masło do smażenia medalionów,pieprz,sól,Sos:,2 szalotki,małą
40 dag mielonej wołowiny, 2 średniej wielkości cebule, po 1/2 strąka zielonej i czerwonej papryki, 1 łyżka margaryny, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki startego chrzanu, sól, 4 bułki do hamburgerów (najlepiej z sezamem) Cebule obierz z łupinek, wypłucz, osusz i pokrój w talarki. Z papryk usuń gniazda
2 białe tostowe chleby,
-nadzienie na pierwsza warstwowe:,
200g pasztetu miękkiego lekkiego do rozsmarowania się
białego twarożku typu philadelfia,
rozgnieciony ząbek czosnku (można dać granulowany),
jedna czerwona papryka,
-nadzienie na druga warstwowe:,
200g