600 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w plastry, 1/2 główki włoskiej kapusty, 2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej dzień wcześniej, 4 pory - białe części przecięte na pół, 6 marchwi przeciętych wzdłuż, 6 - 8 ziemniaków, 2 cebule, obrane i przecięte na pół, sól, pieprz Zalać plastry
250 gr ryżu do sushi,1 łyżeczka octu ryżowego,1 łyzeczka cukru,troszkę soli,pół ogórka zielonego,6 paluszków krabowych,2 szt. suszonych liści nori,pół awokado,plasterek wędzonego łososia,pół słoiczka czerwonego kawioru,pasta wasabi,słoiczek rożowego imbiru,sos sojowy Gotuje ryż ( na 250 g ryżu
Ptysie: 7.5 dag masła, 15 dag mąki, 1/4 l mleka, szczypta soli, 2 jaja, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ew. 1 opakowanie gotowego ciasta na karpatkę. Krem: 2 pomarańcze, 1 cytryna, 6 łyżeczek cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 25 ml śmietanki kremowej. Ptysie: Masło rozpuszczamy w dużym garnku
zszumować wywar. Zmniejszyć ogień czy też moc płyty. W międzyczasie umyć i obrać warzywa, marchew pokroić w plasterki, ziemniaki i dynię w małą kostkę. Wrzucić do wywaru. Papryki umyć i pokroić w paseczki usuwając wcześniej gniazda nasienne. Kiedy ziemniaki, dynia i marchew będą już prawie miękkie dodajemy
-15 min, aż ciasteczka będa kruche. Pozostaw ciasteczka do całkowitwego ostygnięcia.
Krem do ciasta: W dużej misce wymieszać mikserem śmietanę, cukier i wanilię. Miksować na sztywną śmietanę. Na płaskiej płycie (talerzu) ułóżyć ciastka tak, aby 1 było w środku i 6 na około (na wzór