2 duże gruszki (lub 8-9 świeżych fig),Syrop:,2 łyżki grenadiny,szklanka wody,2 łyżki cukru,3 ziarna kardamonu,ok. 120 g biszkoptów (4-5 ciastek na porcję),ok. 500 g naturalnego gęstego jogurtu Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki i kroimy owoce na cienkie plasterki (jeżeli
wierzchu kromkę chleba. Dodajemy łyżeczkę soli na litr płynu, aby przyspieszyć proces kiszenia. Garnek lub słój odstawiamy w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na minimum tydzień. Usuwamy chleb i pianę z powierzchni zakwasu, następnie przecedzamy go przez wielokrotnie złożoną gazę i przelewamy do
, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje. Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem.
Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny
, przyprawić solą. Gotować godzinę. Aby bulion był klarowny, co jakiś czas usuwać szumowiny łyżką cedzakową. Zdjąć z ognia, płyn odcedzić przez sitko. Warzywa i mięso wyjąć. Używając papierowych ręczników, zebrać z powierzchni nadmiar tłuszczu. mięso;kurczak;woda;pietruszka;por;seler;cebula;pieprz;
20 gron kwiatowych robinii akacjowej,
10-15 baldachów czarnego bzu,
2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej + szczypta soli,
1-1.5 szklanki płynu - mleka; rzadkiej śmietanki; wody gazowanej albo jasnego piwa,
do smażenia: olej,
do oprószenia: cukier puder + cynamon,
ew