Restauracja oferujaca dania kuchni polskiej. Lokal charakteryzuje ładne wnętrze i przystepne ceny. podkarpackie Rzeszów Juliusza Słowackiego 11 35-001
1/2 kg. mąki/30 procent mąki żytniej; reszta pszennej,
2 szklanki letniego mleka,
10 gram drożdży,
2 płaskie łyżeczki soli,
2 łyżki oleju/wtedy skórka ładnie błyszczy,
garść otrębów pszennych,
2 łyżki pestek słonecznika Mąkę przesiać (będzie pulchniejsza, wyłapiemy
rogalik.
Rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między nimi odstępy, bo będą jeszcze rosły w czasie pieczenia. Następnie każdy rogalik za pomocą pędzelka posmarować mlekiem.
Piec w temperaturze 200 stopni C, 15 minut, najlepiej na trzeciej półce od dołu. Powinny być
ciasto nabierze konsystencji gęstego budyniu, ponownie stawiamy garnek na niewielkim ogniu i mieszamy. Gdy ciasto jest lekko szkliste i ładnie odchodzi od ścianek, zdjąć z ognia i porządnie przestudzić.
Do zimnego dodać jajka i łyżkę ekstraktu waniliowego, całość zmiksować do połączenia składników i