4 łyżki kawy ziarnistej,200 ml słodkiej śmietanki,3 łyżki likieru kawowego,pół tabliczki gorzkiej czekolady Śmietankę i ziarna kawy gotować 5 min. Odcedzić. Dodać czekoladę. Ponownie gotować, ciągle mieszając. Dodać likier. Wystudzić. Popijać z małych kieliszków. kawa;czekolada;
dwa banany,3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,kostki lodu,3/4 szklanki mleka,kakao do ozdoby Obieramy banany i siekamy nożem na małe kawałki, a następnie wrzucamy je do blendera. Dodajemy kostki lodu i trzy łyżeczki kawy (możemy dodać mniej kawy, jeśli chcemy napój słabszy). Odrobinę mleka odlewamy do
30 dkg jabłek,10 kromek chleba,100 ml słodkiej śmietanki 30%, 50 g kakao,50 g ziaren kawy,2 pomarańcze,1 kiwi Najpierw musimy odważyć jabłka, umyć je, pokroić w plastry i ususzyć dwa jabłka. Następnie myjemy, obieramy dwie pomarańcze i wyciskamy z nich sok przy pomocy. W kolejnym kroku odważamy 50
4 polędwiczki (lub kotlety schabowe bez kostki) po 15-20 dag, 20 ziaren kawy, 3/4 szklanki zaparzonej mocnej kawy (np. neski), 1/2 szklanki bulionu z kostki z kury , 1 płaska łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju arachidowego, 1 łyżka masła, sól, pieprz Mięso posolić i popieprzyć z obu stron, położyć na
12 pomidorków koktajlowych,
100 g sera feta - pokruszonego,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
4 łyżki ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni),
szczypiorek do ozdoby Pomidorki przekrój na połówki. Z każdej cząstki wydrąż wilgotną część nasienną (można je wykorzystać do sosu