, oprószyć majerankiem. Cebulki obrać i każdą przekroić na pół. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na jednocentymetrowe paski. Na cztery szpilki do szaszłyków lub drewniane patyczki nakładać na przemian: kiełbasę, śliwkę, boczek, cebulkę oraz paprykę i powtórzyć. Szaszłyki posmarować olejem i ułożyć na
jogurtu i zamknij drugą połową bułki. Jeśli wolisz klopsiki, uformuj z mięsa niewielkie kulki, usmaż je na oleju, osącz z tłuszczu i nabij na patyczki do szaszłyków. Klopsiki podawaj z jogurtem greckim wymieszanym z limonką, szczypiorkiem i marchewką, doprawionym solą i pieprzem. wołowina;mięta;pieprz
,winogrono,banany,jabłka winogrono,banany,jabłka pokroić na małe części i nadziać na patyczek. winogrona;banany;jabłka;
(takiej wielkości, aby ugrillowały się w tym samym czasie co mięso), nabijamy składniki na przemian na patyczki (wcześniej można je zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie, żeby się nie przypaliły). Grillujemy około 10 minut, co jakiś czas obracając.
Zazwyczaj przygotowujemy szaszłyki, nabijając na patyczki
pokroić w kostkę - tylko niezbyt drobną, szczególnie jeśli chodzi o cebulę. Zamarynowane mięso i warzywa nabijać naprzemiennie na patyczki i ułożyć na ruszcie. papryka;cebula;musztarda;musztarda;przyprawa;