90 g miękkiego masła,
100 g cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
200 g mąki + dodatkowa do wałkowania,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
kolorowe posypki i lukry Masło ubij z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajko i ponownie ubij. Dodaj imbir, mąkę, proszek do
Ciasto:, 3/4 szklanki mąki, 6 łyżek zimnego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki uprażonych orzechów, 1 żółtko, olejek waniliowy, ,Masa:, 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego, 1/2 szklanki kremówki, 1 łyżka rumu, olejek waniliowy, 4 banany, ,Oraz:, 3 łyżki kawy instant
, ubijając ją łyżką (masa musi całkowicie wypełnić foremkę). Zawiń gazę, ułóż na każdej foremce obciążony spodek. Wstaw foremki na noc do lodówki.
Wykładaj paschy na małe talerzyki, delikatnie ściągając z każdej gazę. Każdą porcję ozdób połówką orzecha włoskiego i paseczkiem moreli. twaróg;żółtka;morele
kamionkowego garnka lub ceramicznej miski wsyp mąkę, przyprawę do piernika i sól. Wymieszaj i stopniowo dodawaj jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i ostudzoną masę miodowo-cukrową. Starannie wyrabiając ciasto łyżką. Masa będzie rzadka, ale w czasie dojrzewania ściemnieje i zrobi się bardziej zwarta
jednolitą masę. Wypełniaj nią wyżłobione połówki jajek, a następnie ozdób pająkami z oliwek.
Przepis wraz z sugestiami dostępny również na: http://www.justmydelicious.com/2012/10/jajka-faszerowane.html