4 jajka, 20 dag masła ,15 dag maki krupczatki,15 dag cukru,5 dag maki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki, (czerwona wstążeczka do ozdoby) Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do
masła,
- 3 duże łyżki mleka,
- 2 małe łyżeczki kakao,
- 4 duże łyżki cukru,
Ozdoby:
- 20 migdałów,
- pół szklanki rodzynek,
powidła śliwkowe . Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części
i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki.
Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie.
Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy wstążeczkę...
Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych
gotowy baranek jest świetną ozdobą talerza z Wielkanocnym śniadaniem. jajko;serek topiony;pieprz;papryka czerwona;ogórki konserwowe;majonez;
,pomidory koktajlowe do ozdoby,świeża bazylia,oliwa do smażenia Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać kiełbasę i krótko podsmażyć. Dodać paprykę(świeżą i smażoną),oliwki i pomidory obrane ze skórki. Dodać paprykę w proszku oregano i gałązkę świeżego rozmarynu podlać wodą i chwilę dusić do uzyskania gęstej