4 jajka, 20 dag masła ,15 dag maki krupczatki,15 dag cukru,5 dag maki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki, (czerwona wstążeczka do ozdoby) Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do
masła,
- 3 duże łyżki mleka,
- 2 małe łyżeczki kakao,
- 4 duże łyżki cukru,
Ozdoby:
- 20 migdałów,
- pół szklanki rodzynek,
powidła śliwkowe . Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części
gotowy baranek jest świetną ozdobą talerza z Wielkanocnym śniadaniem. jajko;serek topiony;pieprz;papryka czerwona;ogórki konserwowe;majonez;
zależności od tego, co wolimy: mięso mniej czy bardziej wypieczone. Mięso w środku ma prawo być leciutkoróżowe. Tak pieczona łopatka to we Francji i we Włoszech tradycyjna potrawa wielkanocna. Do jagnięcia świetnie pasuje zielona fasolka z wody, różne chutney (to rodzaj hinduskiej słodko-kwaśnej konfitury do
barwnik spożywczy ( ja kupuje w sklepie cukierniczym, ale można też kupić na allegro). Przestygnięty biszkopt kroimy na pół, przekładamy dżemem malinowym ( jak ktoś lubi możemy nasączyć kawą lub likierem). Masę marcepanową rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki placek i przekładamy na tort