4 jajka, 20 dag masła ,15 dag maki krupczatki,15 dag cukru,5 dag maki ziemniaczanej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka rumu, rodzynki, (czerwona wstążeczka do ozdoby) Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do
masła,
- 3 duże łyżki mleka,
- 2 małe łyżeczki kakao,
- 4 duże łyżki cukru,
Ozdoby:
- 20 migdałów,
- pół szklanki rodzynek,
powidła śliwkowe . Ciasto:
Masło i miód należy stopić w garczku i przestudzić. Mąkę z sodą, cukier puder, jajka i miód z masłem wyrabiamy na ciasto i dzielimy na dwie części
5 żółtek,
3 szklanki mąka,
1 szklanka mleko,
125 gram masło,
5 dag drożdże,
10 kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego,
1/2szlaknki cukier,
3/4szkla rodzynki Zrobić zaczyn z drożdży - mleko + cukier+ drożdże+ 4 łyżki mąki (tej z 3 szklanek). Poczekać aż zacznie rosnąć.
Dodać do zaczynu
50 dag mąki, 4 dag świeżych drożdży, 10 dag cukru, 10 dag masła, 3 jajka, 1 żółtko, skórka otarta z 1 pomarańczy, szczypta soli Przesiej mąkę do miski. Utrzyj drożdże z łyżeczką cukru i rozprowadź w 6 łyżkach stołowych ciepłej wody. Zrób w mące wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z małą częścią
potrzebowałam ok 1/4 szklanki). Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na części i uformować zajączki. Ja wycięłam kwadrat zaznaczyłam nóżki i z tyłu ogonek kokosem. Należy go dobrze wcisnąć do ciasta żeby nie odpadło. Aby uformować główkę zrobiłam kulkę i nacięłam nożem