bardzo klejące, dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkuj na stolnicy (2-3 mm), w razie potrzeby podsypując mąką. Foremkami wytnij pierniczki. Jeżeli mają zawisnąć na choince, pamiętaj o zrobieniu dziurki. Pierniczki ułóż na blachach
, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Zaczynamy od obrania jarzyn, potem wsadzamy je do garnka razem z mięsem, dokładamy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż mięso zmięknie (można to bez problemu zrobić w szybkowarze). Ugotowane mięso kroimy w kawałki i trzy
z solą przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn drożdżowy. Wbić jajka, dodać cukier, roztopioną margarynę, skórkę otartą z cytryny oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości. Wyrabiać je tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza
nie zrobić w skórze dziury. Ostrym nożem przekrajamy w poziomie pierś na całej długości (tak by powstała kieszonka w piersi). Pieczarki wkładamy najpierw pod skórę, a resztę do kieszonki w piersi. Indyka pieczemy w 180 stopniach przez 4,5 do 5 godzin.
Smacznego :) pieczarki;jajko;bułka tarta;pieprz;
, margarynę i przyprawy wkładamy do garnka i gotujemy, aż masa zrobi się gładka i z gęstnieje. Masę studzimy. Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, po czym wlewamy wystudzoną masę. Ciasto ugniatamy, po czym wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czas