.
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i ostudź bezy w piekarniku
Rada: Do masy bezowej możesz dodać też likier kawowy (na podane proporcje ok. 2 łyżeczek) białka;cukier;kawa rozpuszczalna;orzechy włoskie;
posiekanych orzechów włoskich Najpierw wysmaruj tortownicę masłem i posyp bułką tartą. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jaja umyj, osusz i rozbij nad miską, oddzielając białka od żółtek. Pod koniec ubijania porcjami wsypuj cukier puder. Zakończ ubijanie, gdy piana po odwróceniu miski do góry
5 dag rodzynek i orzechów laskowych,kieliszek rumu,10 dag cukru,1/3 szklanki wody,3 żółtka,3 łyżki kawy rozpuszczalnej,300 ml śmietany,4 biszkopty Rodzynki pokroić zalać rumem,zagotować. Z wody i cukru ugotować gęsty syrop. Żółtka ucierać na parze, dodając syrop, aż powstanie gęsta, puszysta masa
* mąka tortowa - 18 dag,
* zmielone orzechy laskowe - 8 dag,
* proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczki,
* cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) - 1 opak,
* margaryna lub masło - 20 dag i 1 łyżka,
* cukier kryształ - 15 dag,
* jaja - 4 duże,
* lub - 5 mniejszych
Śmietana kawowa:
100 g gorzkiej czekolady,
250 g śmietany 36-proc.,
łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso,
Ciasto:
6 jajek,
100 g gorzkiej czekolady,
100 g mielonych orzechów laskowych,
120 g cukru,
50 g mąki pszennej,
30 g mąki ziemniaczanej,
łyżka kawy rozpuszczalnej typu espresso