4 szklanki mąki,
2 szklanki cukru,
1 1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki śmietany,
3 łyżeczki kakao,
3 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
5 jajek,
1 kg jabłek pokrojonych w kostkę,
1 garść orzechów łuskanych,
10 dag rodzynek, Mąkę zmieszać z sodą.Olej, żółtka, cukier
2 strąki zielonej papryki,
2 strąki żółtej papryki,
2 łyżeczki oleju,
30 g orzechów włoskich,
50 g suszonych żurawin amerykańskich,
sos vinaigrette:,
1 ząbek czosnku,
1 cytryna,
6 gałązek mięty,
1 mała gałązka rozmarynu,
1 łyżka białego octu winnego,
sól, pieprz,
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka mąki, 2 szklanki cukru pudru, pół filiżanki bitej śmietany, 4 zółtka, pół szklanki mleka, pół kostki masła, 2 łyżki stołowe kakao, 1 łyżeczka whiskey, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sezonowe owoce, 2 orzechy do przybrania, pergamin do wylożenia Żółtka mieszamy z whiskey, powolutku
225 g niesolonego masła,
140 g cukru białego,
140 g cukru brązowego (ciastka są bardzo słodkie - można więc dodać mniej cukru lub wedle uznania),
2 jaja,
aromat waniliowy,
2 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka sody,
1/2 łyżeczki soli,
pokruszona czekolada, orzechy, rodzynki (co kto lubi) Masło ubić
. Umieść ser na namoczonej desce. Na wierzch sera ułóż to co lubisz np. borówki (ze słoika), orzechy w miodzie lub zredukowany ocet balsamiczny. W tym przepisie używamy grzybów - kurki.
Połóż deskę z serem na grill i zamknij pokrywę. Deska może się tlić i dymić podczas nagrzewania. W ten sposób ser