nie były zbyt wilgotne.
Mąkę łączę ze zsiadłym mlekiem, solę i wyrabiam ciasto na pierogi. Wałkuję je na obsypanym mąką blacie i np. kółkiem do robienia pączków wycinam kółka. W środek kółek wsypuję jagody. Zlepiam brzegi. Pierogi partiami gotuję w dużym garnku, w osolonym wrzątku. Wyjmuję ok. 5
blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. Masa: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z
Na kruchy spód:,235 g mąki,50 g semoliny (można zastąpić krupczatką),85 g cukru pudru,125 g masła w temperaturze pokojowej,4 łyżki białego lub różowego wina (można zastąpić zimną wodą lub sokiem),1 żółtko,Na krem:, 250 ml śmietany kremówki,175 g marcepana Na blat wysypujemy mąki i cukier puder. Do
, jednak będzie się trochę kleić.
Przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na blat i formujemy dwa wałki (można 1 wałek, ale z ciastem drożdżowym to ciężko idzie). Każdy wałek dzielimy na 3-4 mniejszych i większych kawałków.
Z
solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i gałką muszkatołową. Posypujemy mąką blat kuchenny i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy na blachę. Smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy porcje szpinaku, po kilka pomidorków koktajlowych i plasterków szynki oraz plastry mozarelli. Pieczemy w piekarniku