20 dag masła + masło do formy,
1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy,
1.5 szklanki mocnej kawy,
1/2 szklanki whisky,
2 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
1.25 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
2 duże jajka,
kilka kropli olejku waniliowego Rozgrzewamy piekarnik do 160°C
kostka masła lub margaryny,
25 dag mąki pszennej,
25 dag cukru kryształu,
6 jajek,
olejek zapachowy np. rumowy,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania Masło zmiksować z cukrem i żółtkami na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
180 °C. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (patyczek musi być suchy).
Masa:miękkie masło dobrze zmiksować z gotową masą krówkową lub zrobić samodzielnie masę krówkową. Dodać olejek rumowy i na koniec wszystko dobrze wymieszać. W mojej masie były grudki, więc
1.5 serka białego homogenizowanego, 3,5 calych jajek, 2 szklanki cukru, 2 lyzki male maki ziemniaczanej, pare kropli olejku migdalowego lub rumowego, otarta skorka z jednej cytryny, 1.5 lyzeczki od herbaty proszku do pieczenia, maly cukier waniliowy, rodzynki wedlug uznania, kostka margaryny lub
25 dag gorzkiej czekolady, najlepiej pow. 70% ,
6 jajek,
125 g miękkiego masła,
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (alternatywą jest olejek pomarańczowy),
25 dag śmietany 30% do ubicia,
Na podstawie przepisu Nigelli Lawson Dość łatwy sposób przyrządzania, ale smak nieporównywalny do wysiłku