podkreślenia smaku ciasta). Blat stołu oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy np, filiżanką okrągłe placki. Wkładamy farsz, zaklejamy pierożki. Wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy kilka minut. Możemy polać je roztopioną białą czekoladą lub sosem jogurtowym. Takie smaczne i orzeźwiające miętą danie
dużą), rozgrzej go na dość dużym ogniu, ale nie dopuść do tego, by zaczął dymić. Na dobrze rozgrzany tłuszcz ostrożnie kładź łyżką małe porcje ciasta w niewielkich odstępach. Olej zaskwierczy, a wokół placuszka pojawią się pęcherze. Szybciutko spłaszcz łyżką każdą porcyjkę, nadając jej w miarę okrągły
mieszając. Wlewamy stopniowo zimne mleko, mieszając, żeby nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka i pokrojone mięso kraba. Boki i dno formy do pieczenia sufletów (okrągłe naczynie o średnicy ok
papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do szprycy z największą gwiazdką i wyciskać na papier małe porcje tak, żeby po urośnięciu w piekarniku wyszły nam małe okrągłe ptyśki. Piec na złoty kolor ok 20 minut na środkowej półce. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce.
300ml śmietany ubić na sztywno
gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera) cukier;żółtka;białka;migdały;mak;mąka;masło;miód;migdały