(Spigola in crosta di sale),
receptura dla 1 osoby,
1 okoń morski (ok. 300 g),
1 kg soli morskiej,
30 ml oliwy z oliwek extra vergine,
cytryna Do żaroodpornego naczynia dostosowanego do wielkości ryby wsypujemy 1-centymetrową warstwę soli. Ułóż na niej oczyszczoną rybę bez dodatków i przykryj
Okoń morski, 2 oczyszczone filety,
Olej, sól morska, pieprz biały,
sok z cytryny, oliwa z oliwek, cytryna,
tymianek, czosnek, cukier, masło,
pomidory, biała rzodkiew do dekoracji,
sos a la Lucash do dekoracji Sparzyć i obrać pomidory ze skorki, wyfiletować ,pociąć na ćwiarki. Ułożyć na papierze
Restauracja Smażalnia Okoń znajduje się w Krynicy Morskiej, przy ulicy Gdańskiej. pomorskie Krynica Morska Gdańska 95 82-120
1 mały okoń morski (ewentualnie pstrąg) wypatroszony i ze skórą,
sól morska,
świeżo mielony pieprz,
garść szpinaku,
oliwa,
1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę,
1 drobno posiekany średni ząbek czosnku,
1 średnia pieczarka,
1 łyżeczka masła,
1/2 cytryny,
1/2
300 g okonia morskiego,przyprawa do ryb,sok z cytryny,pieprz,1/2 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki bułki tartej,olej,Sos cebulowo-szpinakowy:,1 cebula,100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,2 ząbki czosnku,oliwa z oliwek,1 łyżka mąki pszennej,1/2 szklanki bulionu,1 łyżka soku z cytryny,sól do