, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.
Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem białka;cukier;śmietana;kakao;cukier;kawa;
40ml wódki gruszkowej (lub bez w wersji bezalkoholowej),1/2 limonki,1/2 kiwi,20ml syropu cukrowego (opcjonalnie łyżka cukru trzcinowego),6-12 listków mięty,Sprite lub 7up,kostki lodu Kiwi i limonkę rozgnieść muddlerem. Dodać rozklaskane listki mięty i zasypać lodem. Wlać wódkę i syrop cukrowy
300 g ugotowanych ziemniaków,
200 g makreli wędzonej bez ości,
1 jajko,
bułka tarta,
1 mozzarella,
100 g pomidorków koktajlowych,
pietruszka ozdobna,
sałata lodowa,
oliwa z oliwek,
ocet balsamiczny,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka - ziemniaki ubić, dodać makrelę, jajko, wymieszać na
migdały. Całość wyrobić na ciasto. Rozwałkować ciasto na stolnicy na grubość 3-4 mm i wycinać okrągłe ciasteczka, ozdabiając je cały- mi migdałami (bez skórki, żeby ją zdjąć, trzeba sparzyć migdały wrzątkiem). Ciasteczka ułożyć na blasze tak, by się nie dotykały i odstawić w chłodne miejsce (np. na okno
szczęśliwą posiadaczką sokownika, to przygotuj w nim sok bez dodatku wody. Jeżeli nie masz sokownika, wrzuć maliny do garnka o grubym dnie i zgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków), zalej 125 ml wody i gotuj na małym ogniu 15 - 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszaj. Gdy maliny puszczą sok