układamy poziomo
drugi rząd (środkowy) - herbatniki układamy pionowo
trzeci rząd - znowu poziomo
Białą masę układamy równomiernie na herbatniki, po czym układamy na to herbatniki tak samo, jak na początku. Następnie nakładamy na to ciemną masę. Trzymając papier, podciągamy boki ciasta do góry
z oliwą i odrobiną soli. Dodać zioła prowansalskie lub posiekaną zieleninę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Pomidory przekroić (okrągłe poziomo, podłużne pionowo) na połówki. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dość obficie posmarować sosem oliwno- -ziołowym, wstawić do gorącego (200°C
1 pęczek szparagów zielonych,
100g kurek,
łyżka mąki,
2 łyżki masła,
sól pieprz gałka muszkatołowa,
mleko,
parmezan Szparagi ugotować pionowo, tak aby główki szaragów wystawały ponad poziom wody.
Polecam specjalny garnek do szparagów jednakże w normalnym garnku też się uda - ważne aby główki
czosnku, kilka wiórków chrzanu, 1-2 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. Wkładamy pionowo, ciasno, jeden obok drugiego, ogórki; najmniejsze można położyć poziomo na wierzchu. Na ogórki jeszcze po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu i łodygę kopru. Wodę
środek schabu wbijamy ostry nóż i nacinamy raz poziomo raz pionowo (na krzyż) i w powstałe nacięcie wciskamy dwie kiełbaski. Obsypujemy schab pieprzem ziołowym i zwykłym, ziołami, solą i czosnkiem. Pozostawiamy schab w lodówce na około trzy godziny lub na całą noc. Układamy nasiąknięty schab w brytfannie