(na 1kg obranych owoców, co daje ok. 6 słoiczków):,1 kg ciemnych winogron - najlepiej odmiany Concord,1 gałązka świeżego rozmarynu,ok. 100 ml porto,1/2kg cukru żelującego 2:1,cynamon,imbir - do smaku Obrane winogrona opłukać i przełożyć do garnka. Ugnieść, tak by puściły sok. Wstawić na średni
1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g),100 g cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty,3 łyżki miodu (u mnie - wielokwiatowy),3 łyżki półsłodkiego białego wina,12 kulek winogrona,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,2 łyżeczki wody Roladkę twarogową kroimy na
angielskie, listek laurowy, całe ziarenka pieprzu, kminek, jałowiec, tymianek, majeranek,
grzyby suszone,
jabłka, odmiany polskie winne ,
cebula,
suszone śliwki 1) Przygotować wywar z wędzonych kości (schab, żeberka).
2) Posiekaną kapustę kiszoną i słodką łączymy w dowolnych proporcjach (w zależności od
12 plastrów lekko zgrillowanej cukinii, miękki kozi ser dojrzewający, np. polski camembert Turek, Soczewica:, 20 dag zielonej soczewicy, 1/4 pęczka selera naciowego, 2-3 kwiaty muszkatołowca, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oleju z pestek winogron, mały pęczek trybuli lub natki pietruszki, 2 łyżki
5 liści z buraków z białymi łodygami,
czosnek,
oregano,
oliwa z oliwek,
ser żółty,
parmezan,
łyżka masła,
10 cl śmietany Jest to warzywo bardzo mało znane w Polsce. Jest to odmiana liści buraków, z białymi łodyżkami. Jadalne są i liście i łodyżki, przy czym te ostatnie potrzebują dłuższego czasu