400 g białych winogron,
1 litr wody mineralnej,
1 butelka (750 ml) białego wina Winogrona zamrozić (ok. 3 godz.). Do dzbana wlać wino, wodę mineralną i wsypać kulki zmrożonych winogron. Gotowe do picia. winogrona;woda mineralna;
4 filety (po 15-20 dag) z sandacza, 30 dag jasnych winogron bezpestkowych, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, 1/3-1/4 litra białego wytrawnego wina (najlepiej białego burgunda), sok z cytryny, oliwa do smażenia, sól, pieprz Skarmelizuj cukier w rondelku. Włóż winogrona, wlej 2/3 wina, dodaj nieco
1/2 kg piersi z kurczaka, oliwa z oliwek sól, pieprz, 25 dag pokrojonych pieczarek, 1 mała cukinia pokrojona w plasterki, 1 mała cebula pokrojona w piórka, 1/2 szkl. białego wytrawnego wina, 1 łyżka posiekanego estragonu, 1/2 szkl. śmietany 30%, 1 szkl. winogron przekrojonych na pół i
8 filetów soli,
masło do smażenia,
Sos:,
2 posiekane szalotki,
30 g masła,
100 ml białego wina,
200 ml bulionu warzywnego,
200 ml śmietany,
200 g winogron przekroić na pół,
wyjąć pestki,
sól,
pieprz Filety usmażyć na maśle. Odstawić, trzymać w cieple. Zrobić sos do ryby
1 roladka twarogowa z koziego sera z miodem (100 g),100 g cukru,1 łyżeczka cukru waniliowego domowej roboty,3 łyżki miodu (u mnie - wielokwiatowy),3 łyżki półsłodkiego białego wina,12 kulek winogrona,1 łyżeczka cynamonu,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,2 łyżeczki wody Roladkę twarogową kroimy na