octu, delikatnie zsunąć do wody żółtka. Gotować je pojedynczo po 2 min każde, w ledwo pyrkającej wodzie. Oczyścić z resztek białka. Łososia odwinąć z folii i pokroić na słupki. Na talerzu położyć łososia, obok - półpłynne żółtko. Udekorować ogórkiem, bobem, koprem i łososiową ikrą, polać olejem. łosoś
4 jaja,175 g mąki,375 g startych na tarce kwaśnych jabłek,1 filiżanka sera ricotta lub twarożku,1 łyżka miodu,1 łyżka siekanych migdałów,szczypta gałki muszkatołowej,szczypta cynamonu,1/2 łyżeczki soli Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z pozostałymi
1 opakowanie cukru waniliowego (10g), cukier (wg uznania, 1-2 łyżeczki), mąka pszenna, żółtko, masło Oddzielamy białko od żółtka, do żółtka dodajemy 1/4 szklanki mleka, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy 2 czubate łyżki mąki (po 1 i mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek). Do rondelka wlewamy
, mleko. Gotujemy do rozpuszczenia się składników, zestawiamy z gazu po zagotowaniu. Następnie studzimy. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia, konfiturę, a na końcu delikatnie mieszamy z białkiem. Pieczemy godzinę w
, osuszamy, ścieramy skórkę. Mleko zagotowujemy ze skórką cytrynową i cukrem. Wsypujemy kaszkę mannę i gotujemy, cały czas mieszając. Jajka rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze śmietaną. Dodajemy do lekko ostudzonej kaszy. Białka ubijamy na sztywno i także łączymy z manną. Wkładamy masę