1 szklanka startej marchwi (na najmniejszych oczkach),4 duże daktyle (albo 8-10 mniejszych),pół szklanki tartych migdałów,pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,1 łyżka mielonego siemienia lnianego,ekstrakt waniliowy (do smaku),1/8 łyżeczki cynamonu,1/8 łyżeczki soli,Na polewę:,3/4 tabliczki
odstawić do nasiąknięcia. W rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zestawić z ognia i dolać 3-4 łyżki wody (powstanie karmel). Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Miękkie masło utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,400 ml gorącej wody,po 4 gałki lodów kokosowych na każdą szklankę,3 kostki czekolady mlecznej,2 łyżeczki syropu czekoladowego,2 łyżki wiórków kokosowych,2 łyżki startej na tarce o drobnych oczkach czekolady mlecznej,listki mięty do dekoracji Najpierw robimy lody
Składniki na ciasto:,
100 gram mąki pszennej,
250 gram potartych na drobnych oczkach buraków,
250 gram gorzkiej czekolady,
200 gram cukru pudru,
50 gram migdałów w płatkach,
3 jaja,
30 ml oleju,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do
500 g cukinii,
200 g liści szpinaku,
100 g cebuli,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki bułki tartej,
100 ml mleka,
2 jaja,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
1 łyżeczka świeżego tymianku,
masło do smarowania formy Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Bułkę