obieranie warzyw zdjęcia

Anna Grużewska

Kuchenne gadżety do zadań specjalnych

Kuchenne gadżety do zadań specjalnych

Gdy w kuchni mamy już wyposażenie typu ?basic?, warto pomyśleć o sprzętach, które sprawią, że nawet obieranie ananasa lub pomidora stanie się prawdziwą przyjemnością. Oto kuchenne gadżety, które warto mieć.

Grillowane warzywa z serem kozim i tymiankiem

1 pęczek młodej marchwi, 4 młode buraczki, 1 bakłażan, 1 gałązka tymianku, sól, pieprz, 100 g naturalnego sera koziego (dla 4-6 osób)

Wołowina duszona w czerwonym winie

1 kg wołowiny na pieczeń (krzyżowa, zrazowa), 4-5 ząbków czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 1 cebula,3 łyżki oliwy, 2-3 łyżki masła, sól, świeżo zmielony pieprz, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 goździki, 1 liść laurowy, 1 mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie (400 g), 1 l rosołu mięsnego, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 słoiczek marynowanych cebulek

Sałatka wiosenna z jajkiem

Sałatka wiosenna z jajkiem

umyte, przekrojone i wypestkowane chilli. Całość pieczemy jeszcze 10 min, aż na skórkach warzyw pojawią się pęcherzyki. Natkę siekamy, tuńczyka osączamy i rozdrabniamy. Jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Upieczone warzywa wyjmujemy, nakrywamy mokrą ściereczką i studzimy. Zdejmujemy z nich skórkę i

Nóż kuchenny - król kuchni. Jak wybrać idealny?

Nóż kuchenny - król kuchni. Jak wybrać idealny?

mniej zaokrągloną klingą niż nóż szefa kuchni, ale o podobnym zastosowaniu. - do filetowania - długi, z bardzo wąską, sztywną klingą; do filetowania ryb, drobiu i mięsa. - do pieczywa - z ząbkowanym ostrzem, ułatwiającym krojenie nawet bardzo świeżych wypieków. - do obierania warzyw - niewielki

Galaretka z nóżek wieprzowych (dla 6-8 osób)

Galaretka z nóżek wieprzowych (dla 6-8 osób)

. Wszystko razem gotujemy powoli na małym ogniu około 3 godzin. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy oczyszczoną włoszczyznę. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, odcedzamy je, a wywar (ewentualnie) klarujemy. W tym celu do wystudzonego wywaru dodajemy ubite białka, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu

Śledzie na cztery sposoby

Śledzie na cztery sposoby

do smaku Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Selera kroimy bardzo drobno, pietruszkę i marchewkę w plasterki, korniszony i cebulę również w kostkę. Mieszamy składniki sosu. Warzywa rozkładamy równomiernie na śledziach i

Warzywa w tortillas

zmielonego pieprzu Czosnek obieramy, drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, po czym mieszamy. Warzywa myjemy, osuszamy. Z papryki usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Następnie kroimy strąki na niezbyt duże kwadraty, bakłażany na półplastry, cukinię na 2-3

Pieczone warzywa

nasmarować oliwą. Bakłażana pokroić w plastry, mocno posolić i odstawić na pół godziny, aż puści sok. Warzywa pokroić w grubsze plastry, paprykę na pół, cebulę w piórka, czosnek podzielić na ząbki, nie obierać. Pieczarki i mini marchewki poddusić osobno w wodzie z łyżką masła. Poukładać warzywa (oprócz

Kurczak z warzywami

warzywa, pierś kurczaka, olej, przyprawy Warzywa: należy wybrać te, które lubimy, lub te, które mamy. Umyć, obrać, pokroić. Kombinacji może być wiele: cukinia, papryka, por lub kapusta pekińska, fasolka szparagowa, pomidorki cherry lub pak czoy (rodzaj kapusty azjatyckiej), pieczarki, dymka

Makaron orkiszowy z warzywami

miseczka ugotowanego makaronu orkiszowego (wstążki lub świderki),marchewka,pół małej cukinii,łyżeczka oliwy z oliwek Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą

Warzywa a'la julienne

1 seler,3 marchewki,3 pietruszki,pół pęczka natki pietruszki,4 łyżki oliwy,sól,pieprz Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w słupki a la julienne. W rondlu lub na patelni podsmażamy warzywa kilka minut na oliwie, przykrywamy i dusimy następnych kilka minut, od czasu do czasu mieszając, by się nie

Najnowsze