6 czerwonych papryk, 3/4 szklanki bulionu warzywnego, świeżo mielony czarny pieprz Oczyszczone papryki kroimy na ćwiartki i każdy kawałek obieramy cieniutko ze skórki obieraczką do jarzyn. Kroimy na paski ok. 1 cm. Wkładamy do rondla czy głębokiej patelni o ciężkim dnie, zalewamy bulionem
miseczka ugotowanego makaronu orkiszowego (wstążki lub świderki),marchewka,pół małej cukinii,łyżeczka oliwy z oliwek Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy. Obieraczką do warzyw tniemy marchewkę i cukinię w paski. Gotujemy je na parze, aż zmiękną. Mieszamy z ciepłym makaronem i oliwą
200 g wątróbek drobiowych,3 marchewki,2 pory,cukinia,2 łyżki oliwy,sól,sok z cytryny,ząbek czosnku,pieprz,olej do smażenia Wątróbkę myjemy i czyścimy z błonek, osuszamy i smażymy na oleju. Cukinię i marchewki obieramy, kroimy na długie, cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw. Na długie paski
mała główka białej kapusty,marchewka,4 łyżki oleju,500 g mielonej wołowiny,250 g makaronu świderki,łyżka przyprawy do dań chińskich,4 łyżki sosu sojowego,sól,pieprz,natka pietruszki Warzywa obieramy i myjemy. Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw
,łyżeczka oliwy,ryż do podania - może być brązowy lub inny Imbir zetrzeć na tarce, marchew i paprykę pokroić na cieniutkie paski (można za pomocą obieraczki do warzyw), na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć chwilę imbir (ok. 1 min, aż uwolni aromat), następnie dodać pokrojoną marchewkę i paprykę, smażyć