, aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości.
Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Upieczone wyjmujemy z piekarnika
to zrobić, by papryka utworzyła cienkie skośne czerwone nitki na serze). Delikatnie skręcić każdy pasek ciasta w połowie wysokości i ułożyć diablotki (w odstępach!) na wyścielonej papierem do pieczenia dużej balsze. Część pozostałych suchych pasków ciasta posypać grubą solą, część kminkiem, a resztę
niej masę i wygładź wierzch. Foremkę wstaw do większej formy, którą napełnij wrzącą wodą do połowy wysokości keksówki (pieczenie w kąpieli wodnej), wstaw do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (140 st. C z termoobiegiem) i piecz 1 godzinę 10 minut. Po tym czasie wyjmij klops z piecyka i
formy w jakiej będzie pieczony (forma powinna być wypełniona ciastem do połowy wysokości). Formę wcześniej posmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Tak przygotowane ciasto przykryć ponowne ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem wierzch wysmarować mlekiem, posypać
obrane i pokrojone w kostkę, papilotki (raczej konieczne z powodu jabłek, które mogą przywierać) Przepis ten dedykuję leniwym łasuchom, którzy lubią zjeść coś konkretnego do porannej kawy. W przepisie jest mało cukru z uwagi na dodatek miodu. Ilość większości składników podaję w gramach, bo jako leniwy