l urządzamy dom na wsi

Ziemniaki na noc świętojańską

12 ziemniaków (równej wielkości), 5 dag masła, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli, 2 łyżki tartej bułki, 3-4 łyżki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera W noc świętojańską nie śpi żaden szanujący się Szwed. Wszyscy tłumnie wylegają przed domy, urządzają pikniki i jedzą zawsze to samo

Delikatna zupa czosnkowa

1 l osolonej wody,5-8 obranych ząbków czosnku,mała garść listków świeżej szałwii,kilka gałązek świeżego tymianku,1 liść laurowy,sól,świeżo mielony pieprz,4 małe kromki wiejskiego chleba (skropionego oliwą a następnie zgrillowanego i natartego czosnkiem),20 g żółtego sera,oliwa Do osolonej wody

Kremówka "Zrób to sam"

Gotowe ciasto francuskie (1 op.), Krem budyniowy:, 1/2 l mleka, 120 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki ziemniaczanej, 200 g masła, laska wanilii Wykroić z gotowego ciasta prostokąty, ukłożyć na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsunąć bo rosną), nakłuć kilka razy widelcem, smarować

Podlaski pasztet z grzybami

ok. 1 kg wieprzowej łopatki lub kawałków od szynki, ok. 0.75 kg podgardla wieprzowego, ok. 0.50 kg wątroby wieprzowej, 0.5 l suszonych grzybów (dałam podgrzybki i prawdziwki - krajankę), 2 czubate łyżki proszku grzybowego z grzybów suszonych mieszanych, 1 duża cebula, 1

Żurek Biesiadny

na co dzień jadło się skromne i tanie. Jak podaje moja wiekowa już ciotka ze śląskiej wsi, żurek gotowało się często, a składał się on z wywaru na kościach, cebuli, kwasu z mąki żytniej i czasem mleka lub kwaśnej śmietany. Żur jadano jednak także od święta. Wtedy zupę gotowało się ba bogato. W domu

Najnowsze