250 g mąki
100 g masła
75 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/16 l świeżo zaparzonej mocnej kawy
cukier puder do dekoracji Masło miksujemy z cukrem, dodajemy kawę, cynamon i dokładnie mieszamy. Powoli dosypujemy mąkę, aż masa przestanie się zbytnio kleić. Na posypanym mąką blacie
80 dag tłustego twarogu, 15 dag masła, 1 szklanka cukru, 1/4 l śmietanki, 4 żółtka, 20 dag galaretki z bloku, laska wanilii Twaróg zmiel 2 razy. Wydrąż miąższ wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietankę i wanilię, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Nie dopuść do
szprycki i wyciskaj zgrabne ciasteczka w kształcie małej litery "L". Ułóż je na blasze posmarowanej masłem, piecz 10 minut w temp. 200°C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem. mąka pszenna;mąka kukurydziana;cukier puder;masło;żółtka;jajko;masło;
15 dag mąki pszennej, 4 jajka, 7 dag masła, sól, 1 l oleju do głębokiego smażenia, 1 gotowa polewa czekoladowa, 15 dag bitej śmietany Zagotować 2 szklanki wody, z masłem, dodać sól oraz mąkę i mieszać energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od dna naczynia. Następnie ostudzić i ciągle mieszając
4-6 szt. makaronu gniazdka,400g polędwiczki wieprzowej,1 papryka,0.5 puszki kukurydzy,1por,1marchewka,1 ząbek czosnku,sól,pieprz,100g sera żółtego,Sos:,0.5 l śmietany 30%,0.5 l wody,2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,2 łyżki majonezu,2 płaskie łyżki mąki,2 łyżeczki przecieru pomidorowego,sól,pieprz