1 butelka czerwonego wina (dowolnego - słodkiego, półsłodkiego lub wytrawnego),
3 łyżki porto lub madery,
2 pomarańcze,
1 cytryna,
1 laska cynamonu,
3 goździki,
cukier do smaku Pomarańczę i cytrynę sparz, osusz i pokrój w plasterki, włóż do garnka, zalej czerwonym winem. Dodaj porto lub
1 butelka czerwonego półsłodkiego wina,1/2-3/4 szklanki cukru lub miodu,1 pomarańcza lub cytryna - umyta i pokrojona w plasterki,1-2 laski cynamonu (można zastąpić 1-2 łyżeczkami startego),ok. 5-10 goździków,opcjonalnie:,1-2 gwiazdki anyżu,1/2-1 łyżeczka imbiru,kilka pestek kardamonu Wino, cukier
1/2 butelki wina musującego różowego,1łyżeczka cukru,2 łyżeczki żelatyny instant,2 goździki,kawałek laski cynamonu,1/4 szklanki kremówki,1/2 czekolady białej Wino podgrzać z cukrem, goździkami i cynamonem wyjąć przyprawy i wsypać żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Gdy galaretka
Kaczka,2 łyżki masła,kieliszek winiaku,szklanka białego wytrawnego wina,sok z cytryny,łyżeczka utłuczonego lub zmielonego jałowca,sól Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie natrzeć ją masłem, umieścić w brytfannie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
przygotowaniu, najlepiej z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem zimnego białego wina. grzyby;olej;cebula;pieprz;