. Rozlać do szklanek (można i do kieliszków - bardzo ładnie wygląda. Dorzucić kostki lodu i od razu podawać. Można udekorować bitą śmietaną i listkami mięty. mięta;sok jabłkowy;pomarańcze;sok pomarańczowy;śmietana;miód;lód;
4 kg moreli, 2 kg cukru, 2 pomarańcze, kieliszek koniaku, 1/2 szklanki białego wina Sparzone pomarańcze obieramy ze skórki, którą razem z winem i odrobiną soku pomarańczowego, gotujemy pod przykryciem 30 min. Następnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Morele wyjemy, usuwamy pestki, dodajemy
8 jaj, 4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 100 ml mleka, szczypta soli i cynamonu, 100 g suszonych owoców (śliwki, morele), 50 g rodzynek, 1 kieliszek likieru (pomarańczowy, morelowy) lub rumu, 1 łyżka spirytusu lub innego mocnego alkoholu Śliwki, morele i rodzynki zalewamy likierem i
10 plastrów szynki babuni,10 szparagów ze słoika lub 5 korniszonów,20 dag delikatnego miękkiego pasztetu lub terriny z królika albo kurczaka,łyżka masła,kilka łyżek gęstej kremówki,kieliszek koniaku lub winiaku,sól, pieprz cayenne,2-3 szklanki esencjonalnego sklarowanego wywaru z nóżek cielęcych i
1 kg filetów ze szczupaka (lub mniej), 1-2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2/3 puszki (5 dag) koncentratu pomidorowego, 2-3 korniszony, natka, szczypiorek, 1 łyżka ostrej musztardy, kieliszek (50 ml) oliwy, cukier, sól, pieprz Ryby dokładnie oczyść z ości. Pokrój na kawałki, posól, odstaw na godzinę