laurowe, ziele angielskie i kapustę. Wszystko wymieszaj i smaż 10-15 minut bez przykrycia. W razie potrzeby dodaj trochę wody lub bulionu. Parówki upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika. Ułóż na talerzach i podawaj z kapustą. parówki;kapusta;liść laurowy;ziele angielskie;czosnek;
1kg mięsa mielonego, 3 woreczki ryżu, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, czubrica lub kto co lubi, 1kg kapusty kiszonej, 2 jajka Ugotować ryż. Mięso mielone wymieszać z jajkami, koncentratem, ugotowanym ryżem oraz przyprawami. Uformować kulki. Układać warstwami kapusta kiszona - kulki
600 g karkówki bez kości,
4 ząbki czosnku,
słodka papryka,
majeranek,
sól,
czarny pieprz,
farsz:
400 g kiszonej kapusty,
70 g suszonych grzybów,
1 biała cebula,
1/2 kostki masła,
2 szklanki wody,
mielony kminek,
sól,
6 łyżek oleju,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego
rosołową i gotujemy w małym garnku, dolewamy śmietankę. Gotujemy na bardzo małym ogniu i rozpuszczamy w tym starty ser, mieszamy i zagęszczamy rozprowadzoną w mleku mąką. Gotujemy chwilę bez przerwy mieszając. Sosem przykrywamy pomidory, całość zalewamy szklanką rosołu z drugiej kostki. Całość przykrywamy
kółka, w środku każdego umieszczać łyżkę kiszonej kapusty. Po sklejeniu pierożków posypać kminkiem wedle uznania. Spożywać bez obróbki termicznej. mąka;amarantus;woda;olej;kapusta;kminek;