:,cebula,2 ząbki czosnku,puszka pomidorów,kilka łyżek oliwy,łyżeczka cukru trzcinowego,łyżeczka octu balsamicznego,sól,pieprz,tymianek,bazylia,oregano,1/2 opakowania tofu Zakwas: Mieszamy składniki w dużym słoiku (konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego) lub innym szklanym naczyniu z pokrywką. Drugiego
40 baldachów (kwiatostanów) dzikiego czarnego bzu, 2 cytryny, 1.5 litra wody, 1 kg cukru Kwiatostany ułożyć w kamionce lub szklanym naczyniu i zalać gorącym syropem sporządzanym z cukru i wody. Po wystudzeniu dodać 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry razem ze skórką. Po upływie 24 godzin zlać
1 butelka mocno schłodzonego szampana,1/2 dużego arbuza bez pestek Arbuza kroimy w kostkę, wrzucamy do plastikowej torebki i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1-2 godz. Do szklanej misy wsypujemy kostki arbuza, zalewamy szampanem. szampan;arbuz;
2 kalarepki, 2 młode marchewki, 1 pęczek rzodkiewek, 1 szkl. kwaśnej śmietany, 10 dużych truskawek. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Kalarepki obierz, zostaw ich mniejsze, wewnętrzne listki bez łodyżek. Kalarepki pokrój w małą kostkę, a listki drobno posiekaj. Marchewki zetrzyj na grubej tarce
1/2 główki czerwonej kapusty,
obrane cząstki (bez białej skórki) z 1 grapefruita,
garść niesolonych orzechów arachidowych,
1 łyżka pokrojonej drobno natki pietruszki,
sos:,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1/2 szklanki soku z grapefruita (świeżo wyciśnięty),
sól, pieprz