. Umożliwiają szybkie i równomierne krojenie warzyw, owoców, ziół czy orzechów bez konieczności używania noża, co jest szczególnie przydatne przy przygotowywaniu dużej ilości składników. Urządzenia te oferują różnorodność zastosowań - od drobnego tarcia sera, poprzez średnie do grubego tarcia warzyw, co jest
grilla Do grillowania mięs, warzyw, serów i ryb przydatne będą odpowiednie akcesoria. Dzięki dobrze dobranym akcesoriom łatwiej będzie Ci rozpalić grilla, przyrządzić potrawy, a na końcu wyczyścić ruszty. Akcesoria do grilla Merkury Market warto zakupić, zwłaszcza że bez nich grillowanie czasami nie
Fondue to kulinarna specjalność pochodząca ze Szwajcarii. Uwielbiają ją smakosze na całym świecie. To prawdziwa gratka dla fanów serów oraz wszystkich, którzy lubią zasiadać do posiłków w większym gronie. Przygotowanie fondue polega na topieniu sera w specjalnym garnku zwanym "caquelon"
czym wybierać. Z lodówki najlepiej wyjąć sery na godzinę przed ich planowanym podaniem na stół. Na desce powinno być co najmniej pięć rodzajów sera. Sposób krojenia sera zależy od jego kształtu. Twarde serki podawaj w kawałkach - najpierw odkrój gruby plaster, później podziel go na słupki. Serki
, dodaj do cebuli. Mięso dopraw do smaku bazylią, miętą i odrobiną pietruszki. Porcje mięsa pokrój w cienkie plastry i rozbij cienko. Posmaruj pikantną przyprawą lub pozostaw w marynacie dla podbicia smaku. Na kawałki mięsa ułóż plaster sera brie, następnie łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi
. Ten model ma wgłębienia, które umożliwiają podział pizzy na idealnie równe kawałki i ułatwi jej krojenie. Na uwagę zasługuje także deska bambusowa do serów, najczęściej wyposażona w specjalne łopatki i nożyki, które ułatwiają nakładanie kawałków sera oraz ich krojenie. Jak czyścić deskę bambusową? Czy
niezwykle przydatny przedmiot w każdej kuchni. Jest to bardzo przydatna alternatywa dla noża do krojenia chleba, wędlin i serów. Ukrojenie równego, cienkiego plasterka, podobnie jak odcięcie odpowiedniej grubości kromki dla wielu osób jest nie lada wyzwaniem. Właśnie dla nich idealnie sprawdzi się to
Krajalnica do chleba i wędlin Marzysz o idealnie równych kromkach chleba, cieniutkich plasterkach wędliny i sera? Uwielbiasz karkówkę, ale jej krojenie nożem doprowadza cię do szału? Koniec z wielkimi pajdami chleba, nieestetycznie poszarpanym mięsem i zbyt grubo pokrojoną wędliną. Z pomocą
pasztet lub farsz, z kolei grubsze przydadzą się do mielenia mięs i sera. Warto dodać, że nowoczesne maszynki do mielenia to urządzenia wielofunkcyjne. Kupując jedno urządzenie nie musisz ograniczać się jedynie do mielenia. Dobrym wyborem będą sprzętu z funkcją przetwarzania warzyw czy wyciskania soków
wielkimi pajdami pieczywa, mamy możliwość pokrojenia chleba na równe kawałki, a wędliny i sera na cienkie plasterki. Tutaj znajdziecie modele za mniej niż 150 złotych: Krajalnica - jak działa? Każda krajalnica wyposażona jest w obrotowy nóż oraz prowadnicę, na której umieszczamy produkt, który chcemy
ustawieniu na stole znajdują się ponad pozostałymi daniami. Patera nie tylko ładnie się prezentuje, ale pozwala też zaoszczędzić miejsce na stołowym blacie. Świetnie sprawdzi się także patera obrotowa, która praktyczna okaże się nie tylko do ciast, ale też innych przekąsek: serów czy kabanosów. Jeśli chcemy
elementy jak: sitko-szarpak do szatkowania mięsa; przystawka pozwalająca na tarcie warzyw oraz ucierania sera; przecierak do robienia musów; nasadka do robienia kiełbasy; przystawka do makaronu. W wielu maszynkach do mielenia mięsa możesz znaleźć także dodatkowe funkcje oraz wyposażenie, które nie zostało
ułatwia nabieranie małży. Widelec do serów kończy się dwoma ząbkami, by wygodnie przenosić kawałki na talerz. Charakterystyczny i ciekawy jest także nóż do steków – ma bardzo ostrą i ząbkowaną krawędź, by skutecznie kroić mięso. Sztućce i ich rodzaje to na początku twardy orzech do zgryzienia, ale
dobrze zrobione, należy wcześniej umyć je i pokroić w słupki lub w talarki. Całe warzywa grillują się długo i bardzo rzadko właśnie w ten sposób się je przyrządza. Duże kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mniejsze grilluje się na aluminiowej tacce lub nadziewa na patyczki do szaszłyków. Do
, szatkownice z kilkoma bębnami do cięcia czy wyciskarkę do przygotowania soków. Dla miłośników świeżo zmielonej kawy jest młynek żarnowy. Za pomocą takiego urządzenia w jednej chwili przygotujesz farsz do pierogów, placuszki z ziemniaków lub cukinii, świetnie poradzisz sobie ze zmieleniem mięsa czy sera
spróbować hiszpańskiego tapas, które znajdziecie właśnie w Tabarlot. Oprócz tego restauracja ta słynie z niesamowitych serów z regionu Katalonii i wielu rodzajów szynek. Restauracja jest nieco schowana i mieści się kawałek od głównej ulicy Las Ramblas. Wnętrze urządzone w drewnie, minimalistyczne tak
, serów: Ø zrębek olchowy jest stosowany do każdego rodzaju mięs i ryb; Ø bukowy – do wieprzowiny, jagnięciny, cielęciny, ryb i drobiu; Ø dębowy – do wołowiny, ryb i
kawałki. Bazylię opłukać, osuszyć i razem z kawałkami brzoskwini dokładnie zblenderować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy mus przelać do wysokiej szklanki. Na mus wylać jogurt naturalny. Wstawić do lodówki. Przygotować crunchy: na rozgrzaną patelnię wylać łyżeczkę miodu malinowego, wsypać
przeszłością przestrzeń kreacji. Komnat wystarczyło na komfortowe mieszkanie, biuro, sklep, a nawet laboratorium do wytwarzania prototypów mebli, lamp i dodatków. - Zostaliśmy dobrze przyjęci przez ten dom - wspomina Aylin ze śmiechem i opowiada historię, jak to zeskrobali kawałek wilgotnego tynku przy
wprowadzono zwyczaj święcenia w kościele. Jadło niesiono tam w dużej donicy lub wiklinowym koszu, wyłożonym obrusem i ozdobionym borówkami.
fot. Błażej Benisz/CC Attribution ShareAlike 2.5.
Zawartość święconki zależała od regionu Polski. Zazwyczaj jednak szykowano ser, masło, kiełbasę, szynkę