karpia na blachę od pieczenia (płaska). polać małą ilością śmietany. Pieć przez około 1,5 godziny od czasu do czasu polewać go śmietaną. Gotowy do wyjęcia jest gdy skórka zrobi się chrupiąca A mięso bedzie dopieczone. karp;cebula;śmietana;cytryna;pieprz;masło;
masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj od razu po przygotowaniu. karp;papryka;ziemniaki;cebula;masło;śmietana;
małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek. Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem. karp;masło;pieprz;orzechy włoskie;migdały;miód;śmietanka kremówka;tymianek;
talarki cebulą, bazylią i przyprawami, marynuj 2 godziny w cydrze zmieszanym z sokiem cytrynowym. Roztrzep jajka ze śmietaną. Osusz dzwonka karpia, panieruj najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej. Smaż po 5 minut z każdej strony na dużej ilości oleju. karp;cebula;bazylia;goździki;gałka
dłużej)
3.Rybę włożyć do lekko posmarowanej olejem brytfanny,blachy.Lekko polać olejem wierzch ryby. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 o C) i piec 20-30 minut z obu stron. Karp jest gotowy, gdy można łatwo wyjąć ości płetwy na grzbiecie. Większego karpia pieczemy dłużej. Dobrze się piecze