rozpuści. Podgrzewaj do momentu, aż karmel będzie miał ciemnozłoty kolor. Ostrożnie dodaj trzy czwarte szklanki wody. Wymieszaj dokładnie. W misce wymieszaj kawę z pozostałym cukrem. Dodaj gorący karmel. Mieszaj, aż składniki się połączą, następnie dodaj wodę i esencję waniliową. Całość wlej do blendera
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wystudź.
Przygotuj krem: wszystkie składniki przełóż do rondla o grubym dnie i podgrzewaj, często mieszając, aż zgęstnieje - 10-15 minut. Uważaj, żeby nie przypalić kremu. Wystudzonym kremem karmelowym smaruj ciasteczka i
2 filety z indyka (ok. 1 kg),1 szklanka cukru,4 łyżki wody,1 szklanka oleju z pestek winogron,1 szklanka sosu sojowego,2 cm świeżego imbiru,4 ząbki czosnku,1 łyżeczka cynamonu,6 małych cebul Myjemy filety z indyka, osuszamy i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę karmelową: rozgrzewamy głęboką
Sapaya Quinto jest chińską restauracją, która mieści się przy ul. Madalińskiego 38 w Warszawie. Wnętrze lokalu jest bardzo słoneczne, a jasno-zielony kolor ścian dodatkowo nadaje pozytywne... mazowieckie Warszawa Madalińskiego 38 lok. 40 02-971
. 1. Karmelem możemy polewać lody, budynie, kremy, ciastka. 2. Aby uchronić sos karmelowy przed krystalizacją czy zmętnieniem, należy mieszać cukier z podanymi w przepisie płynami na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. 3. Śmietanę i inne płyny należy do karmelu dodawać bardzo ostrożnie, żeby